poniedziałek, 5 maja 2014

Mleko kokosowe - to nie takie trudne

Osoby odczuwajaće dyskomfort po spożyciu mleka krowiego często sięgają po mleka roślinne – sojowe, ryżowe lub kokosowe. Niestety ich cena wciąż nie jest na tyle przystępna, abyśmy mogli korzystać z nich codziennie. Z resztą skład kupnego mleka roślinnego też nie rzadko pozostawia wiele do życzenia. A gdyby tak samemu robić sobie w domu takie mleko? Mielibyśmy przynajmniej pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnej chemii... Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na mleko kokosowe.

Składniki (na pół litra mleka):
- 200 gr wiórków kokosowych
- 600 ml wody

Wiórki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Rano przecedzamy wiórki przez gazę a mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i nasze domowe mleko kokosowe gotowe.

Ważne, aby wiórki były świeże (najlepiej z nieotwartej dotąd paczki), są wtedy wilgotne i aromatyczne, dzięki czemu nasze mleko również takie będzie.

Domowy WyróbJadłospis dla Mam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz